ABS vs PBT keycaps

ABS vs PBT keycaps

ABS och PBT är de två vanligaste plasttyperna som används för att tillverka tangentbordstangenter. Av dessa två är ABS mer använd på grund av att det är lättare att forma och återvinna, men PBT är mer hållbart och slitstarkt.

Vad är ABS-tangenter?

ABS står för Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS) och är en termoplast med låg smältpunkt, vilket betyder att den smälter och kan formas om lätt. Den är också enkel att återvinna och billig att framställa. På grund av dessa egenskaper används ABS ofta i kontorsprodukter som möss, tangentbord, med mera.

Fördelar med ABS

ABS-plaster har låg densitet, vilket gör dem lättare att bearbeta och färga under tillverkningsprocessen. Eftersom de är lätt tillgängliga används ABS ofta för att tillverka tangentbordstangenter. När det gäller skrivkänslan spelar tillverkningsprocessen en viktig roll. Vanliga tillverkningsprocesser inkluderar double-shot och dye-sublimation, vilket oftast resulterar i att tangenternas yta känns fin och slät, samtidigt som de är prisvänliga. 

 

Nackdelar med ABS

Eftersom ABS-tangenter är mjukare tenderar ABS-tangenter att slitas ut snabbare, och den blanka ytan blir glansig och klibbig vid beröring. Av denna anledning säljer vi inte några keycaps av ABS på keycaps.se. 

Vad är keycaps av PBT?

Polybutylene Terephthalate (PBT) är också en termoplast, men till skillnad från ABS har den en semi-kristallin struktur som är starkare och mer värmebeständig.

Fördelar med PBT

PBT är känt för sin hårdhet och densitet, så det tenderar att vara tjockare, starkare och mer hållbart än ABS. PBT:s motståndskraft mot olja och kemikalier gör att det inte blir lika lätt fettigt.

Nackdelar med PBT

PBT är dyrare och svårare att forma än ABS, vilket leder till fler utmaningar vid tillverkningen av PBT-tangenter.

På keycaps.se säljer vi endast keycaps av PBT eftersom vi vill erbjuda bara den bästa kvaliten  

Vilka tangenter är bäst för dig?

Båda dessa material har sina unika egenskaper, och det beror på vilka funktioner som är viktigast för dig. Generellt sett är PBT bättre för långsiktig användning och blir inte lika lätt fettigt, vilket passar bra för personer med svettigare händer. ABS-tangenter är istället oftast billigare att köpa. Oavsett dina preferenser, tänk på tillverkningsteknikerna vi nämnde eftersom de olika materialen påverkar tangenternas kvalitet avsevärt.

Tillbaka till blogg